Interieur trend: Industriële hanglampen

Ga voor stoer: ga voor een industriële hanglamp

Als je je industriële pand wilt inrichten, doe je dat graag tot in de kleine details. Verlichting is één van de zaken die een belangrijke rol spelen om sfeer te creëren. Kies daarom voor mooie hanglampen in industriële stijl. Een industriële hangende lamp springt in het oog en brengt extra sfeer met zich mee.

Kies de oorspronkelijke materialen van industriële verlichting

Voor je luxe hanglampen met industriële vormgeving kies je enkel voor ‘eerlijke materialen’. Hiermee wordt bedoeld: metaal, hout, glas en betonlook. Dit waren de oorspronkelijke materialen voor de lampen in oude werkplaatsen, scholen of hospitalen. Andere materialen zoals kunststof bestonden er nog niet. De huidige designers van industriële lampen houden zich aan dit principe. Daardoor ogen de nieuw geproduceerde hanglampen nog altijd even industrieel en stoer als de oorspronkelijke lampen.

De keuze tussen robuust en minder stoer

Binnen de industriële stijl heb je nog verschillende strekkingen. Zo bestaat er de heel robuuste stijl: hanglampen die vervaardigd zijn uit grof hout, ruw metaal en dik glas bijvoorbeeld. Anderzijds zie je ook een meer verfijnde maar toch nog stoere vormgeving. Zo vind je bijvoorbeeld de samengestelde industriële hanglamp. Deze bestaat uit meerdere kleine hanglampen. Ook al zijn deze lampen kleiner en eleganter, toch passen ze perfect in een industrieel pand.

Kies je voor tweedehands of nieuw?

Industriële verlichting is de laatste jaren heel erg populair geworden. Dit maakt dat je ze bijna niet meer vindt in tweedehandswinkels. Ofwel betaal je er een fikse prijs voor. Designers van lampen zijn zich meer en meer gaan specialiseren in het creëren van nieuwe lampen, en dit op basis van oude modellen. Soms gaan ze totaal andere vormen uitdenken bij de creatie van industriële lampen. Het gaat dan over modellen die je waarschijnlijk vroeger nooit in een atelier zou gezien hebben, maar die toch een grote industriële uitstraling hebben. Het voordeel van nieuwe lampen is dat ze aangepast zijn aan de moderne normen. Zo bestaan er bijvoorbeeld dimbare lampen of lampen die geschikt zijn voor LED verlichting.

Waar komen je mooie hanglampen het best tot hun recht?

Kies voor één grote hangende lamp als centraal lichtpunt in je woonkamer of slaapkamer. Ga voor meerdere kleine hanglampen bijvoorbeeld voor boven de eetkamer of het aanrecht. Dit is een algemeen principe dat veel mensen willen aanhouden. Maar ook andere combinaties en opstellingen zijn mogelijk. Gebruik voor je verlichting vooral je eigen fantasie. Een kleinere hanglamp kan bijvoorbeeld perfect boven je leeshoekje of om een kunstwerk te verlichten. Om er zeker van te zijn dat je hanglampen industrieel ogen, zorg er dan voor dat ook je andere verlichting industrieel is. Kies voor je wand-, vloer en tafellampen dezelfde uitstraling als voor je hanglampen. Zo vormen ze een uniform geheel door je hele woning heen.

Past een stoere lamp enkel in industriële panden?

Uiteraard passen industriële lampen uitstekend in een industriële woning. Maar je kunt industriële hanglampen ook als luxe lampen in een super modern huis hangen. Daar zijn het echte eyecatchers die een mooi contrast vormen tegen de witte muren of plafonds. Stoere, stevige industriële hanglampen waarin hout en metaal verwerkt is, staan ook mooi in een landelijke woning. Bepaalde lampen met industriële uitstraling worden ook gekozen voor vintage woningen. Met andere woorden: industriële panden hebben niet het alleenrecht op industriële lampen. Met wat fantasie staan ze ook prachtig in andere stijlen.